10 gode råd

10 GODE RÅD

NÅR POLITIET BANKER PÅ

1) Hold hovedet koldt.
Det kommer ofte som et chok, når politiet banker på. Men selv om det er en slem oplevelse, er det ikke verdens undergang.
Politiet kommer for at afhøre dig. Udarbejde en politirapport. Og hvis politiets mistanke retter sig mod dig, vil de også sigte dig. En sigtelse er en meddelelse om, at de er i gang med en efterforskning – dvs. undersøge om, der er begået noget strafbart.

2) Tag tid til at tænke dig om.
Sig til politibetjenten, at du lige skal have tid til at tænke dig om. Politiet forsøger typisk at udnytte den chok-effekt, som deres henvendelse forårsager. De vil gerne ”tage dig på sengen”. Det er både lovligt og fornuftigt at bede om en pause inden man taler med politiet.

3) Du har altid ret til at nægte at udtale dig til politiet.
Du har ingen pligt til at udtale dig til politiet. Under en afhøring kan du når som helst bede om en pause. Du har også ret til at stoppe med at udtale dig.
Du bliver ikke mere eller mindre skyldig i en sag, fordi du nægter at udtale dig.

4) Du behøver ikke at gennemlæse eller underskrive politirapporten.
Det, der står i en politirapport, kan i værste fald blive brugt imod dig. For en sikkerheds skyld bør man ikke gennemlæse og underskrive politirapporten.

5) Dine nærmeste og din familie kan også nægte at udtale sig til politiet.
Dine nærmeste og din familie har ikke pligt til at udtale sig til politiet. De skal ikke lade sig lokke af en sympatisk politibetjent, der begynder at stille ”venlige” spørgsmål.

6) Få en advokat med.
Nogle bliver lidt overmodige, når politiet tropper op. ”Den skal jeg nok klare.”
Når man bliver syg, går man til lægen. Når man skal afhøres af politiet, bør man også tage professionel hjælp med. Du har ret til at møde sammen med en advokat.
Du bliver ikke mere eller mindre skyldig i en sag, fordi du ønsker at møde med en advokat.
Afhøringen af dig er et meget centralt punkt i sagen. Derfor er det vigtigt, at det bliver grebet rigtigt an.
Hvis du vælger at tage en advokat, vil denne gennemgå sagen med dig, før du bliver afhørt af politiet. Du bliver godt forberedt.
Vælg en advokat, du har god kemi med.

7) Vær på vagt overfor den venlige politimand.
Den politibetjent, der afhører dig, er typisk utrolig venlig og bagatelliserer sagen. Det er et professionelt trick. Politiet har brug for oplysninger fra dig, og med venlighed lokker betjenten dig til at tale. Den hårde politimand er noget, der kun findes på film.

8) Tal med dine nærmeste om sagen.
Det at blive sigtet af politiet, kan være blandt de oplevelser i ens liv. Jo bedre man har det personligt, jo mere styrke har man til at komme gennem sagen. Det er meget vigtigt med personlig opbakning til dig. Tal med dine nærmeste om sagen, således at de får lejlighed til at bakke dig 100 % op.

9) Vær ikke din egen fjende.
Det er forståeligt, at du føler dig presset af sagen. Men sket er sket. Alle mennesker begår fejl. Ingen er perfekte. Du bør stoppe selvbebrejdelserne og komme videre. Sagen er jo blot en parentes i dit liv. Uanset at du har dummet dig, har du som menneske utroligt mange kvaliteter. Og der er lys for enden af tunnelen.
Du skal ikke lade dig kue ned af denne sag.

10) Spørgsmål om anholdelse.
Det forhold, at politiet rejser en sigtelse, er ikke ensbetydende med, at du bliver anholdt. Der må kun ske anholdelse, såfremt politiet har et særligt behov for at sikre sig din tilstedeværelse. Kun i særligt alvorlige sager, hvor vidner kan påvirkes eller kriminalitet kan fortsættes, mv., foretager politiet anholdelse.

Ønsker du noget uddybet ?

Du er velkommen til at kontakte

FORSVARSADVOKATVAGTEN

 -  det er gratis

Døgntelefon: 27 20 13 01

Vagthavende advokat Michael Bjørn Hansen – mail: mb@advokatmb.dk      

OBS

Hvis politiet endnu ikke har banket på, men du forventer, at det kan ske, er du også velkommen til at ringe til Forsvarsadvokatvagten!